• Gisteravond heeft het kabinet de verlenging van de meeste coronamaatregelen bekendgemaakt. Dit heeft grote gevolgen voor het amateurvoetbal in Nederland en met name de KNVB Regiocup, waarbij een aantal data en factoren op dit moment nog niet zeker zijn. De komende weken wordt definitief de knoop doorgehakt over de haalbaarheid van de KNVB Regiocup voor de verschillende voetbalvormen. Voor het zaalvoetbal is wel al bepaald dat de KNVB Regiocup komt te vervallen.

  Volgens het ‘openingsplan’ van het kabinet mogen voetballers van 27 jaar en ouder pas vanaf 11 mei weer in teams trainen. Competities mogen vanaf 7 juli worden hervat. We zijn met de Rijksoverheid in gesprek om te bespreken of lokale wedstrijden al eerder mogen worden gespeeld zodat de KNVB Regiocup doorgang kan vinden. Ook werd gisteravond aangegeven dat versoepelingen van de maatregelen eerder kunnen worden doorgevoerd als de coronacijfers dit toelaten. Dat is niet ondenkbaar, vorig jaar volgden de versoepelingen voor jeugd en daarna volwassenen elkaar snel op vanaf april.

  Bij deze willen we iedereen oproepen toe te gaan werken naar het moment dat er meer mogelijkheden zijn om in teams te trainen. Want als dat kan, willen we dat natuurlijk zo snel mogelijk gaan doen. Moedig je leden dus aan om fit te worden/ blijven zodat, wanneer dit mogelijk is, in teamverband verder getraind kan worden. Daarnaast roepen we verenigingen op om voorbereidingen te treffen zodat er snel getraind kan worden op het moment dat het toegestaan is.

  Regiocup voor senioren
  De voor komende vrijdag aangekondigde bekendmaking van de poule-indeling van de KNVB Regiocup voor senioren wordt vanwege de nieuwe ontwikkelingen uitgesteld. De KNVB wil uiteraard dat wedstrijden veilig en verantwoord kunnen plaatsvinden. Daarvoor is het ook nodig dat alle deelnemers (weer) wedstrijdfit zijn. Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen pas vanaf 11 mei weer in teams trainen. Zij hebben dan ook nog voldoende voorbereidingstijd nodig voordat ze weer wedstrijden kunnen spelen. Voor de verschillende doelgroepen zoals jeugdteams, het standaard voetbal en de overige teams wordt afhankelijk van de mogelijkheden de komende weken per geval een besluit genomen. We willen alle opties zo lang mogelijk openhouden en niet onnodig of voorbarig de kans op het spelen van wedstrijden uitsluiten. Mocht de KNVB Regiocup ergens niet doorgaan, dan kan de KNVB meedenken of -helpen om (oefen)wedstrijden te faciliteren zodra die weer zijn toegestaan.

  Junioren
  Sporters tot 27 jaar kunnen blijven trainen en onderling wedstrijden spelen. Voor deze groep hopen we dat er vanaf 11 mei wedstrijden buiten de eigen vereniging gespeeld kunnen worden. Dat zou ook betekenen dat de KNVB Regiocup voor jeugdvoetballers van start kan gaan. Zodra hier duidelijkheid over is, zullen we dit communiceren. Als voorbereiding hierop maakte we afgelopen vrijdag al de poule-indeling bekend: https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/competitiezaken/63236/poule-indeling-regiocup-jeugd-bekend

  Zaalvoetbal
  De zaalvoetbalcompetitie loopt normaal tot eind april of half mei, maar ligt al maandenlang stil. Als men vanaf 11 mei weer mag trainen met 1,5 meter afstand, dan is voor de KNVB Regiocup eerst nog de tussenstap nodig waarin voetballers weer normaal in teams kunnen trainen en spelen. In dat geval schuift het spelen van wedstrijden richting de zomervakantie op. Het zaalvoetbal heeft sowieso al een langere voorbereidingstijd omdat sporthallen tijdig moeten worden ingehuurd. Daarom hebben we helaas nu al moeten besluiten dat voor het zaalvoetbal de KNVB Regiocup komt te vervallen. Mochten er op enig moment wel wedstrijden gespeeld kunnen worden, gaan we ons best doen dit zo goed mogelijk te faciliteren. De Eredivisie play-offs voor het Europese ticket kunnen doorgaan als de teams vanaf 11 mei zonder beperkingen kunnen trainen.

  Update NOW-regeling
  Afgelopen maanden hebben we in de media en bij de politiek aandacht gevraagd voor het feit dat een aantal amateurvoetbalverenigingen ten onrechte hun NOW 3.0 compensatie mislopen. De gedupeerde voetbalverenigingen komen in aanmerking voor deze tijdelijke loonsteun om de werkgelegenheid tijdens de coronacrisis te ondersteunen. De compensatie wordt echter afgewezen vanwege een bureaucratische regel. Als referentiemaand heeft de overheid juni 2020 gekozen, uitgerekend de maand waarin veel amateurclubs vanwege de zomerstop (juni/juli) geen trainers op de loonlijst hebben staan. Zij deden in hun belastingopgave voor deze maand een zogenoemde nihilaangifte, met als gevolg dat zij nu ten onrechte geen NOW-compensatie krijgen toegewezen.

  Kamervragen
  Nadat we aan de bel hebben getrokken via de media en de politiek, zijn er in de Tweede Kamer door drie verschillende politieke partijen (SP, VVD en CDA) Kamervragen gesteld. De beantwoording van de Kamervragen laat nog op zich wachten. Wel zijn we met NOC*NSF in gesprek geweest met het ministerie van VWS voor een mogelijke oplossing. Vanuit het ministerie van VWS willen ze graag de verenigingen die NOW-compensatie mislopen, helpen door een andere regeling voor verenigingen open te stellen: TASO (Tegemoetkoming Amateursportorganisaties COVID-19) voor het eerste en tweede kwartaal 2021.

  Oplossingsrichting in TASO 2021
  TASO 2021 is een vervolg op de TASO-regeling die gold voor de laatste drie kwartalen van 2020. Nu mogen verenigingen TASO (eerste en tweede kwartaal 2021) aanvragen voor loonkosten. VWS verwacht hiermee de verenigingen die afgewezen zijn voor de NOW te compenseren. De aanvraagperiode voor de TASO-regeling eerste kwartaal 2021 loopt van 17 mei t/m 12 juni 2021, en voor het tweede kwartaal 2021 van 26 juli t/m 20 september 2021. Meer informatie vind je op de website van de Dienst Uitvoering Subsidies. En hier vind je de contactgegevens van onze financiële helpdesk.

  Contact en ondersteuning
  Heb je vragen over de scenario’s of de KNVB Regiocup? Neem dan contact op met een van onze Verenigingsadviseurs of een collega van KNVB Contact. Of bekijk onze FAQ’s op www.knvb.nl/coronavirus en www.knvb.nl/regiocup.

  Met sportieve groet,
  KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

  Jan Dirk van der Zee
  Directeur-bestuurder Amateurvoetbal