• HISTORIE VAN FC ENGELEN

   

   

  Het voetbal in Engelen begon allemaal in 1908, toe een zekere heer Rutjens de naam E.V.V. bedacht voor de voetbalclub. Het omkleden gebeurde op de hooizolder van de familie Volman, vlak bij de sluis waar ook het veld lag. De voetbalbroek was rood en het shirt had in de lengte rode en witte strepen. Voordat er gevoetbald kon worden, moesten eerst de koeien verwijderd en de doelpalen geplaatst worden; na de wedstrijd kwamen de koeien meteen weer terug. Enkele bekende voetballers uit die periode waren H.Volman, Rutjens, van de Leemput, Toon Toebak, Wout Toebak Piet Geerts en Mari van de Griend.

   

  In begin jaren twintig ging E.V.V. over de kop door gebrek aan geldmiddelen en vooral door een gebrek aan een echt sportveld.

   

  Omstreeks 1930 werd de voetbalclub heropgericht onder de naam Xerxers. Het veld lag op de plaats waar nu de Togenaarstraat is; enkele spelers uit die periode waren Jo en Thé Hagelaars, Jan van Hal, Gradus Toebak, Frans van Bergen, Kees van de Griend, Janus van Bergen en Marinus de Bie.

   

  Maar ook deze vereniging bleef niet lang bestaan m.n. door gebrek aan spelers; in 1939 werden bij de mobilisatie verschillende jonge mannen uit Engelen opgeroepen voor de militaire dienst, waaronder ook leden van de voetbalclub.

   

  In 1945/46 werd opnieuw een voetbalclub opgericht, nu weer onder de naam E.V.V. Grondleggers voor deze club waren Theofile Aben, Ad Willemse, Thé Hagelaars, Piet Hopmans en Gijs de Haas (mocht eigenlijk niet van zijn vader meedoen, omdat hij protestant was!). Het veld lag achter het kerkhof van Engelen en moest voor een wedstrijd nog ontdaan worden van koeienvlaaien met behulp van een schop. De clubkleuren waren zwart-wit; met grote trots kon er gespeeld worden met een heuse leren bal die T.Aben uit Brussel meegebracht had.

   

  In 1950 heeft de vereniging een stuk grond gehuurd van de gemeente Engelen aan de Vutter (de locatie van FC Engelen). Ook deze versie van E.V.V. heeft niet lang kunnen voetballen wegens gebrek aan spelers. Wel bleef E.V.V. het recht houden op het veld door de opbrengsten van verhuur veld (o.a. aan café de Sam en v.v. Hertogstad) en verkoop van hooi. Bij de oprichting van FC Engelen in 1971 kon het veld van E.V.V. zo in gebruik genomen worden.

   

  Op deze foto hierboven staan van links naar rechts en van boven naar beneden: Gradus Toebak, Piet Hopmans, Marinus van Gestel, Kees van Hal,Gijs de Haas, Jo Hagelaars, Jan van Hal, Mos Hagelaars, Tonnie Leijte, Thé Hagelaars, onbekende, Wout Toebak.

   

  40-JARIG JUBILEUM BOEK